Ontharen : Lichaamshaar : de veranderende houding
Het is algemeen aanvaard dat vrouwen hun lichaamshaar verwijderen. Neem nu bijvoorbeeld modellen in een magazine of een grote billboard. Die hebben hoogstwaarschijnlijk geen sprietje haar op hun lichaam. Het gevolg is dat mensen vandaag denken dat vrouwen altijd al de wens hadden om hun lichaamshaar weg te halen. Nemen we echter een kijkje in de geschiedenis, weten we dat dat helemaal niet het geval was.
In het begin…
Ten tijde van de Egyptenaren werd lichaamsontharing populair. Vrouwen én mannen onthaarden hun hele lichaam. Voor het weghalen van het haar werden scheermessen en suikerpasta’s gebruikt, maar er werden ook primitieve ontharing crèmes opgesmeerd. De Romeinen hebben deze trend overgenomen, hoewel in beide culturen vooral de rijken hun lichaam lieten ontharen.
De duistere tijden
Veel bewijs dat de mensen tijdens de Middeleeuwen hun lichaam onthaarden is er niet. Op begraafplaatsen van Vikingen werden weliswaar scheermesjes, spiegels en kammen gevonden. Hieruit kan inderdaad worden besloten dat die bevolking wat tijd spendeerde aan hun uiterlijk, en dat lichaamsontharing wel degelijk als belangrijk werd beschouwd. Terzelfdertijd werd in het Midden-Oosten de Islam gesticht, die de mensen leerde om hun oksels en schaamhaar te scheren.
Het lichaamshaar en de Renaissance
Kijken we naar kunstwerken van de Renaissance, is er vrijwel geen lichaamshaar te bespeuren. De maatschappij nam dus voorbeeld aan de kunst en vele mensen gingen hun lichaamshaar meer verzorgen. De anekdote van John Ruskin wordt hierbij vaak aangehaald: deze laatste was niet meer in staat zijn huwelijk te redden nadat hij zijn vrouw naakt gezien had en hij bemerkte dat haar lichaam de Renaissance niet had doorgemaakt!
De twintigste eeuw
Door de eeuwen heen hebben we verschillende ontharingstrends meegemaakt, maar pas vanaf de twintigste eeuw begonnen mensen werkelijk deze trends in acht te nemen. De reden was dat er meer marketingcampagnes werden gevoerd en dat er bijgevolg een veel uitgebreider aanbod aan producten op de markt beschikbaar waren. Gillette lanceerde op die manier in 1915 het eerste scheermesje voor vrouwen met de volgende slogan: “zomerjurkjes en moderne dansen gecombineerd, om het weghalen van onaangenaam haar noodzakelijk te maken”.
Haar vandaag (is het morgen weer weg?)
Tegenwoordig zijn vrouwen vrij om te kiezen of en hoe vaak zij hun lichaamshaar weghalen. Of je al dan niet je lichaam onthaart is compleet jouw keuze. Deze keuze zou niet afhankelijk moeten zijn van iemand anders, maar alleen van wat jij wil doen met jouw lichaam. Als je er voor kiest om op een bepaalde plaats lichaamshaar weg te halen, of juist jouw hele lichaam te ontharen, dan heeft Veet genoeg keuzes om in jouw wensen te voorzien. Wat je ook beslist, het zal een persoonlijk proces zijn.